Az adidas bemutatja a Bajnokok Ligája 23/24-es meccslabdáit

A nemzetközi tornák csoportkörének közeledtével az adidas bemutatja a 2023/24-es UEFA Bajnokok Ligája és a UEFA Női Bajnokok Ligája hivatalos mérkőzéslabdáit.

Augusztusban véget ért a felkészülési időszak és kezdetét vette az új szezon. A nemzetközi kupákban ilyenkor még zajlanak a selejtezők, ahol hatalmas a küzdelem a főtáblás helyekért. A csoportkör sorsolását augusztus 31-én fogja lebonyolítani az UEFA, ahol megtudhatjuk, hogy szeptember 19-től milyen összecsapások várnak ránk az idei BL kiírásban. Előtte azonban az adidas leleplezte a torna egyik legfontosabb szereplőjét: a hivatalos meccslabdát.

Az új labdát a mérkőzések előtt felcsendülő himnuszok ihlették, amelyek minden alkalommal úgy visszhangoznak a stadionokban, hogy már attól felpezsdül minden szurkoló vére. A dizájn egyfajta tiszteletadás ezeknek az ikonikus szimfóniáknak és a velük járó pótolhatatlan izgalomnak.

A férfiak számára tervezett hivatalos mérkőzéslabdán 12 csillag látható, a csillagok mindegyikében pedig egy-egy betű szerepel a BL himnusz jól ismert kórusszövegéből („THE CHAMPIONS”), pazar, kalligrafikus stílusban. A dal hangjegyeinek vizuális ábrázolásai a csillagokban rajzolódnak ki, királylila, piros és kék színekben.

Az UEFA Bajnokok Ligája himnusza 1992 óta a verseny hivatalos dala, amelyet Tony Britten, angol zeneszerző írt. A háromperces dal a Royal Filharmonikusok előadásában hangzik el, két rövid versszakát pedig az Academy of Saint Martin in the Fields kórusa énekeli az UEFA három hivatalos nyelvén: angol, francia és német.

Az UEFA Női Bajnokok Ligája 2021/22-es szezonjában bevezetett egyedi himnusz új korszak kezdetét jelentette a torna történetében. Ennek a pillanatnak a tiszteletére az új dizájn beépíti a dal szövegét a labda két csillagpaneljébe – egyedi, körkörös szövegmintát hozva létre élénk narancssárga színben. A szöveg a maradék tíz csillagra is továbbnyúlik, ezzel absztrakt és figyelemfelkeltő megjelenést kölcsönözve a labdának.

Matthew Davidson, az adidas Global Brand Marketing Football részlegének vezetője így nyilatkozott: „Múlt szezonban két olyan tornát élvezhettünk, amelyek ismét megerősítették, milyen különlegesek is az UEFA Bajnokok Ligája sorozatok.

Az évek során a himnusz olyan várva várt pillanattá vált a meccs előtti rituáléban, amely a futballpályákat a legpompásabb színpaddá varázsolja. Amikor megszólal, egy félreismerhetetlen érzelmi reakciót vált ki a játékosokból és a szurkolókból, előhozva a presztízs és izgalom érzését. Így tehát az idei szezon hivatalos mérkőzéslabdáival szerettük volna megünnepelni ezeknek a daloknak a futballban betöltött fontos szerepét.”

A labdákat úgy optimalizálták, hogy megfeleljenek a modern játék követelményeinek, és egy sor adidas teljesítménytechnológiát tartalmaznak, beleértve a PRISMA felülettextúrát is, amely tűpontos labdakezelést biztosít Európa legjobb játékosainak. A külső bevonattól – amely megtalálható az összes férfi és női BL meccslabdán – mindig megfelelő a labda tapadása és kontrollálhatósága, míg a termikusan ragasztott, varratmentes konstrukció biztosítja, hogy a játékszer megőrizze optimális formáját és mindig tökéletes teljesítményt kínáljon meccs közben.

Az adidas folyamatosan támogatja a Common Goal nevű jótékonysági szervezetet az adidas focilabdákból származó teljes nettó árbevételének 1 százalékával – beleértve a legújabb kiadásokat is – ezzel hozzájárulva egy olyan kezdeményezéshez, amely tartós társadalmi változást ösztönöz a kevésbé támogatott közösségek számára, és hozzájárulnak egy jobb és befogadóbb jövő megteremtéséhez a futball által.

Hamarosan elérhető a focivilag.hu-n.