A vérünkben van a segítség!

Nem csak a foci, hanem a segítség is a vérünkben van. Gyere, csatlakozz hozzánk március 23-án csütörtökön, a Focivilág és a PMFC közös véradásán.

Vért adni nem csak jótékony, de egészséges is! Azt tudtad, hogy egy véradással akár három ember életét is megmentheted? Most itt a kiváló alkalom, hogy te is jót tegyél! Gyere, és vegyél részt a PMFC csapatával közösen szervezett véradó napunkra 2023. március 23-án, csütörtökön a Véradó Központba. 

Milyen előnyei vannak a véradásnak?

A kutatások szerint a rendszeres véradó között ritkábban fordul elő szívinfarktus, sőt a véradás csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát is. De a legújabb eredmények azt is igazolták, hogy azok között a donorok között, akik évente legalább két alkalommal adtak vért a stroke kialakulásának esélye is minimálisra csökkent. Mindemellett pedig a legfontosabb természetesen az, hogy a véradás egy önzetlen, jótékony cselekedet, amivel más emberek életét is meg lehet menteni. Amiatt is célszerű véradásra jelentkezni, mert ilyen esetben nagyon sok rutinvizsgálatot is elvégeznek a véradó munkatársai. 

Kiből lehet véradó?

A legfontosabb kérdés talán most már benned is felmerült, lehetsz-e te is váradó. A válasz igen, amennyiben megfelelsz néhány alapvető egészségügyi követelménynek, és a véradást megelőző orvosi vizsgálaton is alkalmasnak ítélnek véradónak. Az egyik fő szabály szerint 18-65 év között felnőttek lehetnek véradó, két véradás között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie, tehát lehetőség van évente akár több alkalommal is vért adni, azonban a nők esetében évente maximum három, míg a férfiaknak öt alkalom ajánlott egy éven belül. 

Olyan alapvető vizsgálatok, mint a vérnyomásmérés, szív-és tüdőhallgatás, nyaki nyirokcsomók tapintása előzi meg minden esetben a véradást, de a vér hemoglobin koncentrációját is ellenőrzik a véradás előtt, valamint a vércsoport is meghatározásra kerül. Ha az orvos mindent rendben talál, akkor meg is kezdődhet a véradás folyamata. A véradásból való kizárást jelent a torokgyulladás, herpesze, bizonyos egyéb fertőző betegségek, valamint a műtéteket megelőző állapot. 

A véradáshoz érvényes személyi igazolványra, lakcímkártyára, valamint TB kártyára van szükség.  Lehetőség van egyébként irányított véradásra is, amikor egy konkrét személy részére ajánlja fel valaki a vérét. 

Így készülj a véradásra

A véradás előtt ugyanúgy szabad enni, inni, mint a normál napjaidban, sőt különös figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. A zsíros, nehéz ételeket és az alkoholfogyasztást azonban javasolt kerülni. A teljes folyamat maximum 30 percet vesz igénybe az előzetes vizsgálatokkal és a vérvételt követő kötelező pihenőidővel együtt. Egy alkalommal körülbelül 450-500 ml vért vesznek le a donoroktól. A véradás után pedig érdemes szénhidrát tartalmú ételt fogyasztani, például kekszet, és legalább fél liter vizet meginni. 

Ne feledd, várunk várunk, csütörtökön egész nap a Véradóban, PMFC játékosai pedig 14 órától érkeznek!