6 szempont, amire figyelj focicipő vásárlásnál

Különbözőek vagyunk, különböző csapatoknak szurkolunk, mindenkinek más a kedvenc játékosa,  és ez a különbözőség nem csak szurkolóként, hanem játékosként is jelen van az életünkben. És akárcsak az ízlésünk, a lábunk sem egyforma, épp ezért minden lábtípusra más és más cipő lesz a megfelelő.

Honnan tudhatod, hogy számodra mi lesz a legjobb választás hosszú távon?

Először is minden vásárlás előtt érdemes a kiszemelt cipőt felpróbálni. Szerencséd van, mert üzletünkben amellett, hogy több, mint 300 modell közül választhatsz, szakképzett munkatársaink segítenek abban, hogy megtaláld a neked legjobb csukát! 

De nézzük, hogy mik azok a szempontok, amelyekre vásárlóként neked is célszerű figyelned, mielőtt a kasszánál találod magad, egy nem megfelelő cipővel ugyanis a kezdeti boldogság hamar alábbmarad, és felváltja a bosszúság. 

Az első és legfontosabb szempont, ami meghatározza, hogy milyen modellt érdemes választanod az az, hogy milyen rendszerességgel játszol. Felhasználási szempontból megkülönböztetjük a profi és az amatőr játékosokat, valamint a hobbi focistákat, akik csak alkalomszerűen űzik a sportot. Márkától függően az ár mellett a cipő elnevezése is utal az igénybevétel rendszerességére.

A lábfej formája

Ortopédiai értelemben a lábfej egészséges állását legegyszerűbben egy vizes lábnyommal tudod megvizsgálni. Az ideális lábfej lenyomatát egy olyan háromszögként lehet ábrázolni, ahol a lábujjak, az oldalsó talppárna és a sarok mutat határozott rajzolatot.

A talpad boltozata

Az ideális talpboltozat megfelelő magasságú, tehát a lábnyomod nem mosódik el, hanem a talp középső része szépen elemelkedik a talajtól. Lúdtalpat és egyéb ortopédiai rendellenességet is kimutathat egy lábnyom.

A lábfejed szélessége

A lábujjak alatt, a felső talppárnák szélessége határozza meg a lábfej szélességét. Amennyiben széles a lábfejed, akkor neked a valódi bőrből készült cipőket érdemes választanod, mert ezek tágulnak a hő hatására legkönnyebben és illeszkednek a lábfejedhez, kényelmes tartást biztosítva több órán keresztül is. A lábfej szélessége mellett annak magasságát, tehát a rüsztöt is érdemes figyelembe venni a megfelelő modell kiválasztása során.

A lábujjak hossza

Anatómiailag öt típusú lábfejet ismerünk annak függvényében, hogy a lábujjak milyen hosszúak, ezek a következők. A román típusúaknak az első három lábujja szinte egyforma hosszú, majd a másik kettő sokkal rövidebb. A szögletes lábfej alatt azt a típust értjük, akinek gyakorlatilag az összes lábujja majdnem egyenlő hosszúságú. A görög típusúaknak a két középső lábujja hosszabb a nagylábujjnál, míg a szabályos lábfej esetében fokozatosan csökkenő hosszt mutatnak a lábujjak, kivéve a kisujjat, ami a negyedik lábujjal megegyező hosszúságú. A hagyományos lábfej esetében viszont a nagylábujjtól a kisujjig arányosan csökken a lábujjak hossza. 

Az általános elmélet szerint a cipőválasztás terén a legnehezebb dolga a szögletes és a görög lábfejűeknek van, míg a legkönnyebb a hagyományos lábfejű embereknek. 

Vizsgáld meg a lábujjaiadat, te melyik típushoz tartozol?

A boka formája

A boka talajtól való távolsága, valamint a dőlésszöge is meghatározhatja, hogy milyen cipő lesz számodra a jó választás.

A lábad pontos mérete

Végül, de nem utolsó sorban pedig a méretet is érdemes jól meghatározni. Jó módszer lehet a belső talphossz centiméterben történő pontos megadása. Ilyenkor a talpad közepén, a leghosszabb lábujjadtól a sarkad végééig mérd meg a talpad hosszát. Cipőknél pedig a talpbetét közepének a mérésével tudod ellenőrizni a pontos hosszúságot.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az is meghatározza, hogy melyik cipő lesz számodra a legmegfelelőbb, hogy milyen poszton játszol.

Reméljük, hogy ez az összefoglaló segít neked is eligazodni a méretválasztás bonyolult világában. Arról pedig, hogy milyen talajra, milyen cipőt érdemes választani egy következő cikkünkben olvashatsz részletesen! Kérdés esetén pedig bátran fordulj munkatársainkhoz, akik szakértelmükkel akár telefonon, akár személyesen is megfelelő tanácsadással segítenek a tökéletes cipő kiválasztásában.