A Nike bemutatja a vadonatúj Phantom Lunát

A közelgő Női Világbajnokság előtt a Nike leleplezte legújabb modelljét: a Phantom Lunát. A cipő elsősorban a nők igényeire lett terveze, de ez nem jelenti azt, hogy csak nőknek készült...

Ahogy a női futball egyre népszerűbbé válik, úgy növekszik a támogatás is, ami az utóbbi években a termékinnovációban is megnyilvánul. Eddig a focicipőket mindig férfiakra tervezték, a férfi lábának mintájára és formájára. Azonban hatalmas különbség van a női és férfi test között, és ez a lábak formájában is megnyilvánul. A Nike ezért most megfordította ezt a gondolkodást és olyan cipőt tervezett, ami elsősorban nőknek készült, viszont ugyanúgy viselheti bárki. Így született meg a Phantom Luna.

Fontos leszögezni, hogy ez nem egy kizárólag nőknek szánt cipő, egyszerűen csak a női lábat tartották szem előtt bizonyos tervezési szempontoknál. Épp úgy, ahogy bizonyos női sportolók is választhatnak „hagyományosan” tervezett cipőt, a Phantom Luna is megfelelhet bizonyos férfi sportolóknak.

Most pedig térjünk a lényegre. Ha valaki attól tart, hogy az új modell le fogja váltani a Phantom GX-et, azt megnyugtatjuk, a Luna nem helyettesítő modell, hanem alternatíva. A három alapmodell (Mercurial, Phantom GX, Tiempo) mellé kerül a Nike focicipő-palettáján, ezzel ismét négyre bővítve a válaszható modellek számát. Ez nem számít újdonságnak, hiszen a Phantom széria korábban is két modellre volt bontva: Phantom VNM és VSN. Pár évvel ezelőtt a két típust egyesítve hozta létre a Nike a Phantom GT-t, majd abból született a GX. Eddig követhető? Nagyszerű.

Először is, a Nike újragondolta a tapadást. Egy elit futballista a meccs 90 percében több mint 10 kilométert is futhat, ezalatt a hirtelen irányváltások kiemelten fontosak. Évekig tartó kutatás után a Nike mérnökei megalkottak egy olyan stopli-elrendezést, ahol a lábujjaknál található stoplik kör alakban helyezkednek el, így biztosítva optimális tapadást irányváltások során. A technológia a „Nike Cyclone 360” nevet kapta és lehetővé teszi a játékosoknak, hogy gyorsan, precízen és magabiztosan mozogjanak a pályán.

A Phantom Luna illeszkedése is a női futballistákra lett hangolva. Az új, aszimmetrikus felsőrész szorosabb illeszkedést biztosít a bokánál, a női futballisták visszajelzései alapján. Mivel átlagosan a női láb kisebb, mint a férfi, ezért nagyobb érintési felületre van szüksége a labdakezeléshez és pontosságához. A Nike legújabb futball-innovációját, a Phantom GX-nél már használt Gripknitet alkalmazták a Phantom Luna felsőrészén is, ami jobb labdaérzetet ad. Ez a bevonat „ragadós” felületet hoz létre, és beépül a felsőrész anyagába, így a cipő mindig puha és rugalmas marad.

Végül pedig nézzük a külsőt. A bemutatkozó modell „Fehér/Fekete/Teljes narancs” színösszeállításban érkezik. Egyszerű, mégis hatásos, biztosítja, hogy a fókusz a cipőn legyen, és ne a külsőn – arra majd később kerül sor. A letisztult dizájn célja, hogy a figyelem oda irányuljon, ahova kell: elsősorban a talp elülső részére, ahol az új Cyclone 360 technológia található, valamint a Nike pipára, ami szokatlanul függőlegesen helyezkedik el a sarokrésznél.

„A Phantom Luna közvetlenül tükrözi, hogy a Nike a női futballisták legnagyobb támogatója – mondja Dr. Elysia Davis, a Nike Sportkutatási Laboratórium vezető kutatója. „A kutatástól a tesztelésig és a tervezésig a folyamat középpontjában a nő volt. A Phantom Lunával olyan cipőt kínálunk, amely tudatosan a nők számára lett tervezve, új köralakú stopli-elrendezéssel és szorosabb illeszkedéssel, amely segíti a sportolókat, hogy precízen és magabiztosan mozogjanak a pályán.”

Hamarosan elérhető a focivilag.hu-n.